Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis

De voordelen van Dunstan Babytaal

Minder huilen: je kunt direct reageren op de behoefte van je baby wanneer het begint te huilen, zodat je meteen ook met de juiste oplossing kunt komen en de behoefte van de baby kunt stillen. Het huilen stopt en je kindje voelt zich begrepen

Meer slaap: als je direct kunt reageren als je baby aangeeft dat het moe is, zal het ook sneller in slaap kunnen vallen. Als de baby daarnaast wakker wordt en je meteen ook op de behoefte van dat moment kunt reageren, bijvoorbeeld een dwarszittend boertje, dan kun je dat ook meteen oplossen. Waarna de baby en jullie (!) weer snel verder kunnen slapen.

Minder stress: een huilende baby geeft vaak veel stress en onzekerheid in een jong gezin. Als je direct en adequaat kunt reageren op de behoeften van de baby en ook weet hoe je het ‘probleem’ snel kunt oplossen, geeft dat veel minder huil-momenten. Bovendien snap je als moeder of vader ook veel sneller wat je kindje nodig heeft, en dat geeft zelfvertrouwen en rust.

Betere voedingen: door je kindje een voeding te geven wanneer het ook echt honger heeft, zal het effectief drinken, net zoveel als het nodig heeft.

Gelijkwaardig ouderschap: Door samen de Babytaal te leren, kunnen beide ouders snel inschatten waar de baby behoefte aan heeft en weten wat ze moeten doen als de baby begint te huilen. Daardoor ontstaat een gelijkwaardige verzorging voor de pasgeboren baby, voelen partners zich meer betrokken en moeders zich meer gesteund. Dus ook heel fijn voor je relatie!

Tip: Naast voordelen voor vader of moeder, kan het ook leuk zijn om de workshop samen met oppasopa’s, -oma’s, -tantes, -ooms of gastouder te volgen. Iedereen die tijd met de baby doorbrengt heeft voordeel van het leren van de Babytaal!

De vijf geluiden van de Babytaal 

Honger 

Moeheid

Een boertje dat dwars zit

Darmkrampjes

Ongemak (aan de huid)

Wat is Dunstan Babytaal?

Priscilla Dunstan heeft een methode ontwikkeld om je de verschillende geluiden te leren herkennen die pasgeboren baby’s maken, de Dunstan Babytaal methode. Zij heeft door middel van wetenschappelijk onderzoek ontdekt dat baby’s in de eerste 3-4 maanden van hun leven hele specifieke huiltjes hebben, waarmee ze hun behoeften en ongemakken kenbaar maken.

Door bepaalde reflexen, die bij iedere baby hetzelfde zijn, ontstaan geluiden. Denk bijvoorbeeld aan het zuigen van een baby als het honger heeft. De tong beweegt dan in het mondje en maakt een soort ‘N’-klank. Als je dus meteen de geluiden kunt herkennen en de baby meteen kunt voeden, voorkom je dat de baby hevig gaat huilen en overstuur raakt; wel zo fijn voor zowel je baby als jezelf! Deze reflexen maken na ongeveer 3 tot 4 maanden steeds meer plaats voor bewuste communicatie en de specifieke geluiden verdwijnen dan langzaam.

 

Wanneer volg je de workshop?

De beste tijd om de workshop te doen is in het laatste trimester van je zwangerschap, zodat je goed voorbereid bent als de baby geboren wordt en je direct kunt oefenen in de kraamweek. Of je volgt de cursus in de eerste 3-4 maanden na de geboorte van de baby, want ook dan zul je merken dat je enorm veel voordeel hebt van het begrijpen van je baby. Maar over het algemeen geldt wel dat hoe eerder je ermee aan de slag kunt, hoe eerder je ook de voordelen zult merken.