Babytaal

Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis.

Wat is Dunstan Babytaal?baby-met-vijf-dunstan-babytaal-geluiden-eromheen

Priscilla Dunstan heeft een methode ontwikkeld om je de verschillende geluiden te leren herkennen die pasgeboren baby’s maken, de Dunstan Babytaal methode. Zij heeft door middel van wetenschappelijk onderzoek ontdekt dat baby’s in de eerste 3-4 maanden van hun leven hele specifieke huiltjes hebben, waarmee ze hun behoeften en ongemakken kenbaar maken.

Door bepaalde reflexen, die bij iedere baby hetzelfde zijn, ontstaan geluiden. Denk bijvoorbeeld aan het zuigen van een baby als het honger heeft. De tong beweegt dan in het mondje en maakt een soort ‘N’-klank. Als je dus meteen de geluiden kunt herkennen en de baby meteen kunt voeden, voorkom je dat de baby hevig gaat huilen en overstuur raakt; wel zo fijn voor zowel je baby als jezepeople-1839564_640-2lf! Deze reflexen maken na ongeveer 3 tot 4 maanden steeds meer plaats voor bewuste communicatie en de specifieke geluiden verdwijnen dan langzaam.

 
Er zijn 5 verschillende geluiden duidelijk te onderscheiden bij baby’s:
♥ Honger
♥ Moeheid
♥ Een boertje dat dwars zit
♥ Darmkrampjes
♥ Ongemak (aan de huid)

 

Voordelen

Het kunnen herkennen van deze huiltjes geeft je als ouders of verzorgers enorm veel voordelen:

♥ Minder huilen: je kunt direct reageren op de behoefte van je baby wanneer het begint te huilen, zodat je meteen ook met de juiste oplossing kunt komen en de behoefte van de baby kunt stillen. Het huilen stopt en je kindje voelt zich begrepen.

♥ Betere voedingen: door je kindje een voeding te geven wanneer het ook echt honger heeft, zal het effectief drinken, net zoveel als het nodig heeft.

♥ Meer slaap: als je direct kunt reageren als je baby aangeeft dat het moe is, zal het ook sneller in slaap kunnen vallen. Als de baby daarnaast wakker wordt en je meteen ook op de behoefte van dat moment kunt reageren, bijvoorbeeld een dwarszittend boertje, dan kun je dat ook meteen oplossen. Waarna de baby en jullie (!) weer snel verder kunnen slapen.

♥ Minder stress: een huilende baby geeft vaak veel stress en onzekerheid in een jong gezin. Als je direct en adequaat kunt reageren op de behoeften van de baby en ook weet hoe je het ‘probleem’ snel kunt oplossen, geeft dat veel minder huil-momenten. Bovendien snap je als moeder of vader ook veel sneller wat je kindje nodig heeft, en dat geeft zelfvertrouwen en rust.

♥ Gelijkwaardig ouderschap: veelal komt de zorg voor een baby bij een moeder terecht, omdat zij meer tijd met de baby doorbrengt tijdens haar verlofperiode en eventueel borstvoeding geeft. Daardoor wordt ook vaak gedacht dat vooral moeders hun baby het beste begrijpen en kunnen troosten. Een flinke belasting voor de herstellende moeder net na een bevalling en zet partners vrij snel buiten spel. Door samen de Babytaal te leren, kunnen beide ouders snel inschatten waar de baby behoefte aan heeft en weten wat ze moeten doen als de baby begint te huilen. Daardoor ontstaat een gelijkwaardige verzorging voor de pasgeboren baby, voelen partners zich meer betrokken en moeders zich meer gesteund. Dus ook heel fijn voor je relatie!Baby Sleeping

Bij de Dunstan Babytaal methode wordt ook gewerkt met een Babydagboek. Hierbij houdt je bij wat het natuurlijke ritme van je baby is. Ook dat geeft inzicht, waardoor je de behoeften van je baby sneller leert begrijpen. En dat zorgt uiteindelijk ook voor rust en zelfvertrouwen in die spannende, eerste fase met je pasgeboren baby.

Download gratis het e-book '10 tips voor een ontspannen bevalling'

Je hebt je succesvol ingeschreven! Kijk in je mailbox om het gratis e-book te ontvangen! NB. het kan zijn dan de mail met de download-link per ongeluk in je spam-box terecht komt; zorg dan dat je aanvinkt dat dit een veilig adres is.