De voordelen van HypnoBirthing®

Vertrouwen hebben in wat je bij de geboorte te wachten staat

Positief naar de geboorte toeleven

Ontspannen zwangerschap

Veel informatie en praktische tips

Natuurlijke manieren van pijnbestrijding

Sterke band met je baby. Zowel voor, tijdens als na de geboorte

Je partner mag actief meedoen en krijgt een belangrijke rol

Jullie leren de regie te nemen over de geboorte

Krachtige technieken voor diepe ontspanning

Ontspannen en kalme baby

Overal toepasbaar (thuis en ziekenhuis)

Je leert ontspannen, ook in het drukke leven na de geboorte

Petra is een zeer betrokken en hartelijke docente. Ze weet snel een fijne sfeer te creëren en heeft oog voor ieders verschillen.
Met mijn tweede bevalling moest het anders dan de eerste keer! Mede door haar passie voor waar HypnoBirthing voor staat, hebben wij veel geleerd en een droombevalling gehad!
Lonneke en Friso

Waarom ontspanning belangrijk is?

Ons beeld van hoe een zwangerschap en bevalling ‘hoort’ te gaan, is in de afgelopen eeuwen negatief gekleurd. Ga maar na wat je in films of op tv ziet en wat anderen je over bevallingen vertellen. Zwanger zijn is met alle kwalen die erbij horen ontzettend lastig en een bevalling is een flinke klus, die gepaard gaat met veel pijn en waarbij veel mis kan gaan. Dit beïnvloedt onze gedachten over geboorte op een bewust en onbewust niveau enorm. En ook al krijg je ‘er iets moois voor terug’, niemand kijkt uit naar een ervaring waarbij het vooruitzicht pijnlijk en risicovol is, toch?

Juist deze focus op pijn en iets moeilijks maakt ons angstig. En angst geeft weer spanning. En wat gebeurt er als spieren gespannen zijn…juist: pijn. Daarnaast is inmiddels uit verschillende onderzoeken gebleken dat angst de bevalling compliceert. Het ontsluitingsproces vertraagt, medische ingrepen zijn veelal nodig en noodkeizersnedes komen vaker voor.

We weten eigenlijk al heel lang dat ontspanning van groot belang is tijdens de zwangerschap en de bevalling, maar ja…hoe doe je dat? Dat is wat er tijdens een cursus HypnoBirthing geleerd wordt. Je bewust leren ontspannen door verschillende technieken. Een ontspannen geest en lichaam zorgen voor een vlotte, rustige en veilige (en soms zelfs pijnvrije) bevalling, met minder noodzaak voor medische ingrepen en minder behoefte aan pijnstilling. Want juist door die diepe ontspanning komt ook de lichaamseigen pijnstiller vrij, namelijk endorfine.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Gebleken is dat een goede voorbereiding op de zwangerschap en bevalling essentieel is voor het vertrouwen in het eigen lichaam en het reduceren van stress. Daarom wordt er tijdens de HypnoBirthing cursus ook veel informatie gegeven over allerlei onderwerpen; en ik weet zeker dat je verbaasd zal staan van alle nieuwe dingen die je te horen zult krijgen! Want ik geloof echt dat hoe beter je weet wat je te wachten staat, hoe meer vertrouwen je ook in jezelf zult hebben.

 

De rol van de partner

Partners worden nog wel eens aan de kant gezet als het gaat om zwangerschap en bevalling. Ook zijn ze zich zelf vaak nog niet bewust van het idee dat zij ook al tijdens de zwangerschap een band kunnen opbouwen met hun baby en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bevalling. Er is geen eenmalige ‘partner-avond’ zoals bij andere zwangerschapscursussen vaak het geval is, maar bij de cursus HypnoBirthing mag de partner de hele cursus volgen. Niet iedere partner heeft daar misschien in eerste instantie zin in, maar doordat ze leren wat hun onmisbare rol precies is en dat ook zij een belangrijke taak kunnen vervullen, zien ook zij al snel de meerwaarde van HypnoBirthing.

Ook voor de partners die juist op zoek zijn naar meer betrokkenheid bij de zwangerschap en bevalling, werkt de HypnoBirthing filosofie uitstekend. Zo wordt de geboorte ook veel meer teamwork en versterkt het jullie band met elkaar en de baby!

Voordat we aan de cursus HypnoBirthing begonnen waren we bang dat het wat te ‘zweverig’ was voor ons.  In de praktijk is het een erg praktische cursus gebleken, met allerlei handvatten voor een comfortabele, natuurlijke bevalling. Fijn ook dat we geleerd hebben dat de (bevallings)partner echt een rol heeft bij de geboorte en er niet alleen maar bij hoeft te staan met een nat washandje en zich machteloos hoeft te voelen.
Door de cursus te hebben gevolgd en dagelijks te oefenen met de ontspannings- en ademhalingsoefeningen kijken we met vertrouwen en zekerheid uit naar de geboorte en dat is een hoop waard!
Petra is een lieve, leuke vrouw die de aspecten uit de cursus op een duidelijke wijze weet over te brengen. Gelukkig was er ook ruimte voor humor tijdens de bijeenkomsten en konden er vragen gesteld en ervaringen gedeeld worden, waardoor het voor iedereen waardevol was.  Absoluut geen spijt dat we de cursus hebben gevolgd en we zouden het iedereen aanraden!
Astrid en Jan

Petra is een zeer open en deskundige HypnoBirthing docente. Ze is betrokken en gaat net dat stapje verder. Ze heeft humor en weet snel een veilige sfeer te creëren in de cursus.
In korte tijd is ons perspectief op de zwangerschap en bevalling veranderd, waardoor we de bevalling met het volste vertrouwen tegemoet gaan. We hebben geleerd te vertrouwen op het menselijk lichaam, op de mogelijkheden die er zijn en op elkaar. Dankzij de cursus hebben we allerlei waardevolle tools geleerd. De cursus is een echte aanrader. Een echt pluspunt voor ons was dat ook de vader alle cursusdagen aanwezig is.
Valérie en Jan Willem

Veelgestelde vragen

Wat is HypnoBirthing® precies?

HypnoBirthing® is een positieve en praktische cursus ter voorbereiding op de geboorte. Je werkt met ontspanningstechnieken, visualisatie en ademhalingstechnieken. Door diep te ontspannen kan het zwangere lichaam optimaal functioneren en leer je met je lichaam mee te werken.

Wanneer kan ik het beste met de cursus beginnen?

Hoe eerder je in de zwangerschap begint, hoe langer je dus ook kunt oefenen tot de geboorte. Jij en je baby hebben dan ook langer voordeel van de fijne ontspanningsmomenten die je jezelf gunt. Aangeraden wordt tussen de 20e en 32e week van je zwangerschap te beginnen, maar uitzonderingen zijn er altijd. Neem contact op voor de mogelijkheden, als je twijfelt.

Ik heb al eens HypnoBirthing® gevolgd en ben nu weer zwanger. Moet ik weer de hele cursus herhalen?

Nee hoor, je kunt een verkorte opfriscursus volgen, neem hiervoor contact op voor de mogelijkheden. Maar als je wilt kun je natuurlijk ook prima de hele cursus weer gaan volgen, zeker als er wat tijd tussen heeft gezeten of je een volgende zwangerschap ook graag heel bewust wilt ervaren.

Ik ben onder controle van de gynaecoloog. Heeft het dan wel zin deze cursus te doen?

Natuurlijk! Ook dan is het aan te raden je zo goed als mogelijk is voor te bereiden op je bevalling, en dat kan met HypnoBirthing®. Jij en je geboortepartner leren de technieken zelf uit te voeren, zodat je onder iedere omstandigheid en in iedere situatie optimaal kunt ontspannen; zelfs bij een keizersnede!

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Ja, de meeste zorgverzekeraars vergoeden deels de voorbereiding van zwangere ouders naar een natuurlijke geboorte.  Neem contact op met je zorgverzekeraar om de eventuele vergoeding van een officiële en gecertificeerde HypnoBirthing® cursus na te vragen. Klik ook hier voor een handig overzicht met hoeveel verschillende zorgverzekeringen vergoeden.

Is een HypnoBirthing® cursus niet te zweverig?

Nee hoor, integendeel. De HypnoBirthing® cursus is juist heel praktisch en informatief opgezet. We maken gebruik van ontspanningsoefeningen, visualisaties en ademhalingstechnieken; heel concreet.

Ben ik verplicht om met een partner te komen?

Nee hoor. De cursus is voor stellen uitgewerkt, en zwangeren zijn ook welkom met een vriendin, moeder, zus etc. die de taken overneemt. Alleen komen is ook zeker een optie; overleg gerust met me wat voor jouw situatie de handigste oplossing is.

Mijn verloskundige of gynaecoloog is niet bekend met HypnoBirthing®. Kan ik de methode toch nog gebruiken?

Natuurlijk! Jij en je geboortepartner hebben alle technieken geleerd en kunnen die toepassen. Door het geboorteplan dat je opgesteld hebt tijdens de cursus te delen met je zorgverleners, weten ze wat jullie wensen zijn tijdens de bevalling. En er is een grote kans dat je de zorgverleners versteld doet staan en complimenten ontvangt voor jouw kalme en gecontroleerde bevalling!

Is de HypnoBirthing® docente gecertificeerd om deze cursus te geven?

Ik ben dat zeker en vind dat ook erg belangrijk! Als gecertificeerd docente, maar ook als voorzitter van de HypnoBirthing® Vereniging Nederland & Belgie maak ik me hard voor een kwalitatief hoogstaande cursus. Via http://hypnobirthingnederland.nl en http://www.hypnobirthing.com weet je zeker dat je docente is aangesloten bij the Hypnobirthing® Institute en aan de jaarlijks gestelde eisen voldoet.

Beste Petra,
Wij zijn heel blij en dankbaar dat wij jou in ons proces van de zwangerschap hebben mogen ontmoeten.
Jij als persoon en de cursus hypnobirthing is hierin voor ons een waardevolle toevoeging geweest. Het heeft ons nog meer vertrouwen en rust gegeven in de zwangerschap en tijdens de geboorte. Het voelde als een zeer goede voorbereiding en dat we het daarna echt SAMEN konden doen.
Door te leren en ervaren hoe krachtig en kundig het lichaam is. Door vele (praktische) technieken en adviezen, hebben we mogen ervaren dat het voor de partner zeker niet alleen ‘meepuffen’ hoeft te zijn. We zijn ons meer bewust geworden dat het ons proces is en dat de wensen rondom de geboorte allemaal bespreekbaar en zolang het dat toelaat,  uitvoerbaar zijn.  En voor mij het meest bijzonder, de ongelooflijke kracht van gedachten en ademhaling en hoe deze van invloed kan zijn op de werking van het lichaam.
Alles met elkaar heeft ervoor gezorgd dat wij op een voor ons prettige manier een mooi, rustig en tevreden mannetje hebben mogen verwelkomen.
Sanne en Pavit