Over HypnoBirthing

Wat is HypnoBirthing?

HypnoBirthing The Mongan Method is een filosofie én een techniek. De nadruk ligt op een veilige, natuurlijke zwangerschap en geboorte, gebaseerd op de simpele gedachte dat het zwangere vrouwenlichaam er op gebouwd is om een kind te baren. Bij HypnoBirthing leer je daarop vertrouwen!

Het is een zorgvuldig en uitgebreid programma dat door de jaren heen goed doordacht is om het geboorteproces voor zowel moeder, partner als baby ontspannen te laten verlopen. De grondlegster is Marie Mongan, die in Amerika al 25 jaar geleden is begonnen met het geven van HypnoBirthing cursussen. Inmiddels worden de cursussen in 45 landen gegeven en is het meer en meer een beproefde methode geworden in geboortepraktijken.

Voordelen in het kort:
♥ Vertrouwen hebben in wat je bij de geboorte te wachten staat
♥ Positief naar de geboorte toeleven
♥ Ontspannen zwangerschap
♥ Sterke band met je baby. Zowel voor, tijdens als na de geboorte
♥ Natuurlijke manieren van pijnbestrijding
♥ Krachtige technieken voor diepe ontspanning
♥ Je partner mag actief meedoen en krijgt een belangrijke rol
♥ Ontspannen en kalme baby
♥ Veel informatie en praktische tips
♥ Overal toepasbaar (thuis en ziekenhuis)
♥ Je leert ontspannen, ook in het drukke leven na de geboorte

 

Waarom ontspanning belangrijk is?

Ons beeld van hoe een zwangerschap en bevalling ‘hoort’ te gaan, is in de afgelopen eeuwen negatief gekleurd. Ga maar na wat je in films of op tv ziet en wat anderen je over bevallingen vertellen. Zwanger zijn is met alle kwalen die erbij horen ontzettend lastig en een bevalling is een flinke klus, die gepaard gaat met veel pijn en waarbij veel mis kan gaan. Dit beïnvloedt onze gedachten over geboorte op een bewust en onbewust niveau enorm. En ook al krijg je ‘er iets moois voor terug’, niemand kijkt uit naar een ervaring waarbij het vooruitzicht pijnlijk en risicovol is, toch?girl-18918_1920

Juist deze focus op pijn en iets moeilijks maakt ons angstig. En angst geeft weer spanning. En wat gebeurt er als spieren gespannen zijn…juist: pijn. Daarnaast is inmiddels uit verschillende onderzoeken gebleken dat angst de bevalling compliceert. Het ontsluitingsproces vertraagt, medische ingrepen zijn veelal nodig en noodkeizersnedes komen vaker voor.

We weten eigenlijk al heel lang dat ontspanning van groot belang is tijdens de zwangerschap en de bevalling, maar ja…hoe doe je dat? Dat is wat er tijdens een cursus HypnoBirthing geleerd wordt. Je bewust leren ontspannen door verschillende technieken. Een ontspannen geest en lichaam zorgen voor een vlotte, rustige en veilige (en vaak zelfs pijnvrije) bevalling, met minder noodzaak voor medische ingrepen en minder behoefte aan pijnstilling. Want juist door die diepe ontspanning komt ook de lichaamseigen pijnstiller vrij, namelijk endorfine.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je goed voorbereid bent op de bevalling en vertrouwen hebt, zal je lichaam doen waar het voor gemaakt is.

Gebleken is dat een goede voorbereiding op de zwangerschap en bevalling essentieel is voor het vertrouwen in het eigen lichaam en het reduceren van stress. Daarom wordt er tijdens de HypnoBirthing cursus ook veel informatie gegeven over allerlei onderwerpen; en ik weet zeker dat je verbaasd zal staan van alle nieuwe dingen die je te horen zult krijgen! Want ik geloof echt dat hoe beter je weet wat je te wachten staat, hoe meer newborn-659685_1920
vertrouwen je ook in jezelf zult hebben.

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

♥ Positieve kijk op zwangerschap en geboorte krijgen, zonder angst voor de bevalling.

♥ Uitleg van het angst-spanning-pijn principe en hoe dat om te buigen naar vertrouwen en ontspanning.

♥ Ontspannings- en ademhalingstechnieken.

♥ Het schrijven van je geboorteplan en nadenken over wat je wel en niet zou willen tijdens de geboorte.

♥ De werking van de baarmoederspieren en hormonen.

♥ De verschillende fases van de geboorte.

♥ Verschillende houdingen voor tijdens de bevalling.

♥ De rol van de partner bij de geboorte.

♥ Het creëren van een hechte band met de baby.

De rol van de partner

Partners worden nog wel eens aan de kant gezet als het gaat om zwangerschap en bevalling. Ook zijn ze zich zelf vaak nog niet bewust van het idee dat zij ook al tijdens de zwangerschap een band kunnen opbouwen met hun baby en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bevalling. Er is geen eenmalige ‘partner-avond’ zoals bij andere zwangerschapscursussen vaak het geval is, maar bij de cursus HypnoBirthing mag de partner de hele cursus volgen. Niet iedere partner heeft daar misschien in eerste instantie zin in, maar doordat ze leren wat hun onmisbare rol precies is en dat ook zij een belangrijke taak kunnen vervullen, zien ook zij al snel de meerwaarde van HypnoBirthing.

baby-21249_1920

Ook voor de partners die juist op zoek zijn naar meer betrokkenheid bij de zwangerschap en bevalling, werkt de HypnoBirthing filosofie uitstekend. Zo wordt de geboorte ook veel meer teamwork en versterkt het jullie band met elkaar en de baby!

 

 

 

 

 


Over HypnoBirthing Over HypnoBirthingOver HypnoBirthing

Download gratis het e-book '10 tips voor een ontspannen bevalling'

Je hebt je succesvol ingeschreven! Kijk in je mailbox om het gratis e-book te ontvangen! NB. het kan zijn dan de mail met de download-link per ongeluk in je spam-box terecht komt; zorg dan dat je aanvinkt dat dit een veilig adres is.